Levnadsljud man får leva med

Ofta kan man störa sig på grannen som spelar lite för hög och lite för dålig musik lite för ofta. De flesta biter ihop, medan andra skickar arga lappar. Men vart går gränserna för vad som är okej ljud och när man verkligen bör säga ifrån.

200576-vinyl-playerDet är inte alltid lätt att veta hur man ska bete sig när det kommer till ens grannar som ibland kan vara otroligt jobbiga från stund till stund. Man vill gärna inte förstöra grannsämjan genom att sätta upp onda lappar eller att klaga på minsta lilla. I tidigare inlägg har vi skrivit om att man ska skydda sig med olika typer av ljudväggar, skärmväggar man kan sätta upp för att minska att ljud kommer ut – och även in. Men det är även bra att veta vad som är okej eller när man faktiskt har rätten att säga ifrån.

Arg lapp eller bit dig i läppen

Tidningen Svenska.Yle har publicerat en artikel med juristen Marina som menar på att lagen säger att vanliga levnadsljud är okej och sådant vi får lära oss att leva med. Man bör alltid fundera en extra gång  om det lönar sig att klaga, eller om det är en själv som kanske är lite känlsig på grund av att man själv sovit dåligt eller har en stressig period. Levnadsljud är bland annat:

  • Ljud vi ger ifrån oss när vi lagar mat
  • När vi duschar
  • Städar och dammsuger (kanske inte bör göra det mitt i natten)
  • När vi har gäster
  • Spelar musik
  • och när vi har sex.

Alla dessa ovanstående punkter är vanliga inslag i en människas liv, men det är när man upplever att någon punkt används för mycket, exempelvis om man anser att en person spelar musik 8 timmar om dagen eller om de har sex tre timmar varje natt som det kan bli jobbigt och en irritation föds. Om man sedan väljer att ta tag i problemet och det inte blir någon åtgärd kan man ta kontakt med fastighetsvärden och se till så personen får en varning. Kanske även stämma träff och förklara ansikte mot ansikte. Då brukar de flesta mjukas upp.

 

Comments are closed.